Опасни храни

Вредни хранителни добавки

Вредните хранителни добавки

Предстои да публикуваме списък с описание на Е-номерата (хранителни добавки). Те са повече от хиляда и изготвянето му ще отнеме време, но все някога трябва да стане и на български. Голяма част от тях са генно-модифицирани, невегетариански или просто вредни.

Напоследък, в печата се появиха текстове по една отдавна наболяла тема – нездравословните храни и хранителни добавки. Постепенно телевизията и радиото подеха тази дискусия, но явно подтикнати от корпоративни интереси на производители. Всички участници в дискусията до този момент игнорират и премълчават отговорите на няколко основни въпроса: Кои са хранителните добавки, които не са вредни и има ли изобщо такива? Несъмнената полза от вегетарианската диета и недоказаната вреда от вегетарианството.

 • Недоказаната необходимост от невегетарианска хранителна диета.
 • Съществува ли и спазва ли се нормативната уредба, която да задължава производителите на хранителни продукти да изброяват на етикетите абсолютно всички съставки, включени в продукцията им?
 • Защо в българските магазини за хранителни стоки няма, по подобие на западните вериги, специализирани щандове за вегетарианци?
 • Защо производителите на хранителни продукти не обръщат внимание на растящия брой вегетарианци в България и не произвеждат стоки за тази група потребители, маркирани със съответния етикет, както това се прави в развитите страни?

Замисляли ли сте се защо се налага да се използват добавките в храните? Защо е необходимо на всички етикети да има дълги редици от овкусители, оцветители, ароматизатори, подобрители и какви ли още не незаменими чудеса на съвременните технологии за производство на хранителните продукти? Защо не може всичко да си е просто естествено, както го правеха нашите баби и да има вкус на истинско? Защо трябва да купуваме скъпо струващите храни на пазара, които изглеждат нормално и с нищо не подсказват, че съдържат отровни за човешкия организъм съставки?

Някога храната се разваляше в нормални срокове, а киселото мляко беше кисело и с него можеше да се подквасва. Сега нещата са по-различни и всички сме безмълвни свидетели на промяната.

Доста хора просто отказват да се задълбочават в подробностите за това, какво ядем в същност. Те смятат, че е прекалено вторачване и че тези, които произвеждат храната ни си знаят работата. Да, но после всички се питаме защо някой, който не води разгулен живот, не пие, не пуши и живее без стрес, изведнъж се разболява от някакво тежко, дори нелечимо заболяване. Колко хора изобщо се зачитат в етикетите на храните? Всички сме свикнали, че някой друг се грижи за правилното ни хранене. Отдавна сме отстъпили грижата за доброто си и здравословно хранене и просто купуваме наред всичко, което ни се предложи в магазина. Това обаче, може да се окаже не най-добрият избор за нас и нашите деца.

Затова, явно се налага да бъдем добре образовани и да разбираме изписаното на етикетите. Налага се да се запознаем изключително добре и със законите в нашата страна, свързани с потребителските ни права. Явно, трябва да намерим начин да се защитаваме от тези, които ни хранят, за да не ни убият. А има и друго спасение – да избягваме готовите храни и заводските полуфабрикати, както и веригите за бързо хранене.

В последно време, на страниците на различни вестници отново започва да възкръсва позабравеният мит за опасното вегетарианство и как всички, които не ядат месо страдат от анемии, защото няма от къде да си набавят желязо. Този изтъркан вече лайт мотив периодично се появява на сцената, изваждан на бял свят от хора, слабо запознати с последните научни факти в тази област.

Някои диетолози все още плашат всички с депресии и други тежки психически заболявания, които ни очакват, ако станем вегетарианци. За съжаление, заради филтърът на познанието, голяма част от хората по света не успяват да научат за всички научни новини и открития, в подкрепа на вегетарианството. Това е опит за намеса в личния живот и отнемане правото на собствено мнение от страна на науката, медиите и влиятелните в днешно време хора.

Много повече би имало смисъл такива реставратори на остарели концепции да се обявят срещу веригите за бързо хранене, които унищожават с висока скорост здравето на хиляди хора по света.

Холандски учени твърдят, че хората, които редово се хранят с чипс и други подобни продукти от т.нар. „фаст фуд”, значително увеличават вероятността от поява на рак, а при жените – особено рак на детеродните органи. Според учените пържените картофи, крекерите и бисквитите са на първите места в списък на продуктите, повишаващи вероятността от развитието на ракови заболявания. Учените от университета в Маастрихт са изследвали диетата на 120 хиляди души и са открили причинно-следствена връзка между употребата на продукти, съдържащи акриламид, и развитието на рака. Акриламидът е химикал, който се образува в някои продукти в процеса на тяхната термична обработка и притежава канцерогенни свойства. За пример – 40 мг акриламид се съдържат в половин пакет бисквити или чипс.

Резултатите от изследването показват, че например при жените, които всеки ден приемат по 40 мг акриламид, рискът от рак на шийката на матката или яйчниците е 2 пъти по-голям.

Голямата популярност на веригите за бързо хранене в България, както и невежеството на нищо не подозиращите клиенти в хранителните магазини, ни извеждат на предни позиции в много печални европейски и световни класации. Вече открито се заговори и за високия процент на сърдечносъдови и други заболявания, с които България е на първите места в черните статистики.

Хората нямат ни най-малка представа, че неразбираемите символи на етикетите, могат да бъдат много вредни за здравето и забранени за използване в много страни от света, такива като САЩ, Австралия и Европа. Те купуват всякакви храни с най-безобидно изписани на етикетите им Е-номера, за които сме свикнали да слушаме, че са напълно безвредни и едва ли не дори полезни за нас.

Такива вредни добавки обикновено са оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители, наброяващи над 1520 вида. Списъкът с тези забранени добавки трудно може да се намери. Как тогава да се информира средностатистическият гражданин какво купува, за да го сложи на трапезата си и дали тази храна не е опасна за него и децата му. Една много голяма част от тези чудеса на съвременната хранително-вкусова индустрия са много вредни, но по един или друг начин попадат на нашия пазар, а поддалите се на инерцията купувачи нехаят и се вслушват само в зова на езика си.

 • Със символа Е от 100 до 181 се обозначават оцветителите. Те се използват в газираните напитки, лимонадите, бонбоните, близалките и сладоледа. От тях 20 са забранени, а 2 – абсолютно забранени. Това са Е121 – цитрусов червен оцветител и Е123 – оцветител амарант, който се използва в миксовете за кексове, плодови пълнежи и желета. Те предизвикват астма, екзема, хиперактивност и са вредни при бременност. Е102 (тартазин) се използва в безалкохолните напитки, сладкишите, закуските, тестените храни, консервите и готовите супи. Той предизвиква астматични пристъпи и уртикария при децата и не се допуска използването му в Норвегия и Австрия. Е104 се използва главно в червила и козметика за коса. Той причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладката и напитките. Той е забранен в 7 европейски държави. Е142 е дериват от въглищен катран, използва се най-често при консервите, например грах, и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Подобен на него е и Е151, който е забранен в 9 европейски държави и САЩ.
 • От Е200 до Е290 са консервантите, които се намират във всички консервирани храни – гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка.
 • От Е296 до Е385 е групата на киселините и антиоксидантите. Те предпазват продуктите от разлагане и се използват в млечно-киселата промишленост като подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло и шоколад.
 • От Е400 до Е495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продуктите. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.
 • От Е500 до Е585 са различните минерални соли.
 • От Е620 до Е640 са овкусители, ароматизатори и подобрители.
 • От Е900 до Е999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки.
 • Добавките от Е1000 до Е1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни хигроскопични храни.
 • Е-номера на оцветителите: E125, E126, E130, E131, E142, E152 и E153; консервантите: E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217 и E240 (Който, видите ли, е формалдехид, ако разбирате какво имам предвид?!); антиоксидантите: E330, E447, E924 А и Б – са канцерогенни.
 • Черният дроб и бъбреците се увреждат от добавките с номера: E171, E172, E173, E320, E321, E322, E407, E447 и E450. Функциите на кожата се нарушават от добавките с номера: E230, E231, E232 и E233. Противопоказни при хипертония са Е-номерата: E250, E254 и E252. Алергии предизвикват: Е230, E231, E232, E239 и антиоксидантите E311, E312 и E313.
 • Изкуственият подсладител сорбитол Е420 не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения. Алергенният Е621 (натриев глутамат) е забранен в Швеция и се намира на етикетите на много храни, като готовите супи, например и може да предизвика тежки уреждания на мозъка. Също така, предизвикващият подагра Е627 широко се използва в хранително-вкусовата промишленост. Любимите на всички деца дъвки и безалкохолни напитки са сред най-опасните, защото съдържат аспартам (Е951), който се намира в тях, дори и без да е упоменат на етикетите на дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове и бързи закуски. Той води до пристрастяване и причинява: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадене, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнителност, безпокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, сърдечен или мозъчен удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост, загуба на слуха, мозъчни тумори, склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет и дефекти при раждането.
 • Причина за наднорменото тегло при употреба на сладкиши не е само захарта. В същност, сладките изкушения съдържат две добавки Е233 и Е435, които водят до затлъстяване.
 • Един от най-масово използваните оцветители Е122 предизвиква алергии и астматични пристъпи. Много сосове, сухи супи и сладкиши съдържат Е110, който предизвиква обриви, отоци и повръщане. В шоколадовите изделия често се среща Е 553 b или талк, който предизвиква рак на стомаха. Е250 (натриев нитрит) се среща най-често в трайните салами, наденици и кренвирши. Той е канцерогенен и забранен в много страни.

Не е ли чудно, че всичко това е разрешено за прибавяне към храната ни в България? Лично аз бях шокирана да науча този факт. Особено покъртително, обаче, звучат източниците на самите тези подобрители. Те могат да бъдат извличани от очите и твърдите части на крилата на насекомите; от слизестата част в очите на кравите; стомасите на телетата; четината на животните и коса на хора; кости, животинска плацента и много, много други подобни на тези субстанции.

Изборът си остава наш – да приемем или да отхвърлим отровната храна.