Мудрите И АЮРВЕДА

сакралните ведически жестове – мудрите

Ведическата култура, философия и практика ни запознават с много различни начини за фино въздействие върху заобикалящата ни действителност. Такъв енергиен обмен от по-висш порядък се осъществява и чрез сакралните ведически жестове – мудрите. Това са комбинации от докосване на пръстите на ръцете, които представят природните стихии (елементи на творението) и съответните вътрешни органи. Палецът съответства на етера и мозъка, показалецът – на въздуха и белите дробове, средният пръст – на огъня и червата, безименният – на водата и бъбреците, а малкият пръст – на земята и сърцето. Така, чрез свързване на вътрешните енергийни канали по определен начин, в хармония с космическата енергия, мудрите оказват благоприятно влияние върху човешкия организъм.

Мудрите са средство за комуникация от по-висш порядък. Те са изящни и красиви, а едновременно с това са и благоприятни за духовно издигане. Ведическите свещени жестове създават умиротворена и духовна атмосфера. Те се прилагат от квалифицирани брахмани за благото на цялото човечество. Използвани са от незапомнени времена за обожание на Бога в храмовете и домовете на вярващите. Мудрите намират приложение в различни освещаващи церемонии (самскари), свързани с важни събития от човешкия живот. Тези сакрални жестове пречистват по фин начин извършителя на церемонията, самото място, използваните предмети и наблюдаващите.

Мудрите имат широко приложение във ведическото ежедневие. Те се използват в Аюрведа, йога-асаните, древните ведически танци и театрални представления.

Някои мудри

Например, чакра мудра (двете длани се допират с разперени пръсти и се завъртат в двете противоположни посоки, без да се разделят) и галини-мудра (дланите се обръщат една към друга, малките пръсти докосват палците, а останалите пръсти са свити едни срещу други и допрени), изпълнявани от авторитетен брахмана, могат да пречистят водата, храната и напитките от невидимите за нашите очи енергийни замърсявания и вредни влияния от астралния свят.

Дхену-мудра (всички пръсти, допрени на върха, се преплитат по определен начин и така заприличват на кравешко виме, движейки се леко нагоре-надолу) се препоръчва срещу ревматизъм и възпалени стави. Тя превръща всичко в нектар, като едновременно с това е и молба към Бога да покаже блажената Си природа.

Матся-мудра (двете ръце с изправени и допрени пръсти са една върху друга, обърнати с дланите надолу, а палците са изправени в страни и се движат сякаш, че плува костенурка) покрива обектите и така ги защитава от различни вредни влияния.

Авахани-мудра (ръцете са доближени с обърнати нагоре длани и леко прибрани палци) се използва при поканване на Бога за обожание, а със стхапана-мудра (същата като предната, но с обърнати надолу длани) молим Бога да остане, след като вече е дошъл.

Маха-мудра (двете ръце с разперени пръсти и допрени само на върха палци и длани насочени напред на височината на гърдите) се използва като молба за получаване на божествената благословия.

Мадхупарка-мудра прилича на широко известен и често употребяван жест в западния свят. Тя представлява пръстова комбинация, която може да бъде наблюдавана в изображенията на християнски светци (показалецът и средния пръст изправени и допрени, палецът леко покрива върха на безименния, кутрето е изправено и прибрано). Според Аюрведа, тя се прилага при недостиг на енергия и необходимост от психична сила.

Абхарана-мудра (прилича на последната, но палецът покрива първата фаланга на средния пръст) въздейства на слуховия апарат. Дхупа-мудра и дипа-мудра (палецът и показалецът се докосват, образувайки кръг, а останалите пръсти са леко свити) са почти идентични и се прилагат за отстраняване на нервно напрежение, душевни смущения, безсъние, високо кръвно налягане, ишиас, треперене на крайниците и главата (тремор) и депресия. Паришешана-мудра (прилича на благословията на светците, с леко наведена надолу длан) се прилага при намалена виталност и проблеми с очите.

Билва-мудра (едната ръка е свита в юмрук, а другата я обгръща отгоре) се изпълнява на височината на гърдите и се препоръчва срещу болки в главата и гърлото.

Абхая-мудра (всички пръсти изправени и допрени, дланта изправена и насочена напред, като за поздрав) се изпълнява на височината на гърдите и е символ на безстрашието. Чрез нея се изразява благословията на богинята на щастието Лакшми Деви (вечната съпруга на Бог Нараяна), насочена към всички живи същества.