Камъните И АЮРВЕДА

Скъпоценните и полускъпоценни камъни имат широко приложение в Аюрведа

В Аюрведа се използват различни скъпоценни и полускъпоценни камъни, съответстващи на личната конституция и срещу различни проблеми със здравето. Камъните се препоръчват за предотвратяване на вредното въздействие на някои планети, както и за засилване влиянието на други. Ведическата астрология и астрономия дават примери за влиянието на планетите върху Земята и нейните жители. Аюрведа, като наука, тясно свързана с астрологията и астрономията на Древна Индия, използва това знание за определяне на индивидуалното влияние на планетите върху личната карма на живите същества, попаднали в човешка форма.

Полускъпоценните и скъпоценни камъни могат да се използват много успешно за лечение на различни здравословни проблеми, в съответствие с индивидуалния хороскоп и диагностика на три-доша. Камъните могат да се прилагат както за външно, така и за вътрешно лечение. За да се приложи вътрешно лечение със скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали е необходимо те да бъдат подготвени и пречистени по специален метод от квалифицирани аюрведически лекари (кавираджи). Така лечението става безопасно за организма и дава много добри резултати при тяхното приемане.

Съществуват древни рецепти за обработка на камъните, които се предават по традиция от учител (гуру) на неговия ученик (шишя). Камъните се пречистват с различни видове субстанции, след което се смилат на фин прах, смесват се с различни вещества и се оформят по определен начин, удобен за вътрешно приемане. Тази технология не е позната в западния свят и предизвиква смесена реакция от страна на академичната общност. За разлика от западните хора, източните народи се доверяват изключително много на тези методи, които си остават традиционни по тези места.

Външно, камъните могат да се прилагат като кристало-терапия, за третиране на чакрите, чрез поставяне на подходящи добре шлифовани, с висок карат полускъпоценни и скъпоценни камъни. Различните кристали имат различно влияние върху чакрите, в чиято област е локализирано оплакването. Разбира се, болният се нуждае от грижа, според всички аспекти на Аюрведа, за да бъде терапията успешна. Друг външен метод за влияние върху енергиите, движещи се в тялото и баланса на три-доша е използването на полускъпоценните и скъпоценни камъни и кристали като украшения. В този случай, най-добре е те да бъдат обработени така, че за по-голямата част от тях да има възможност за директен допир с кожата.

Ето някои от камъните използвани в Аюрведа и техните основни свойства:

Рубинът се препоръчва за укрепване на сърцето, подобряване на храносмилането и кръвообращението, за възстановяване на стомашния огън (агни) и увеличаване на енергията. Този камък намалява вата и капха-доша, но може да увеличи питта.

Гранатът, като заместител на рубина, има подобно загряващо действие и е подходящ за вата и капха нарушения.

Перлата се използва за подсилване на нервите и тъканите, укрепва детеродните органи, успокоява очите, емоциите и главоболието. Лунният камък притежава подобни на перлата свойства. Той успокоява ума, стимулира любовта и разбирателството, охлажда тялото, облекчавайки питта и вата, но може да влоши капха.

Червеният корал може да помогне за укрепване на кръвта и детеродните органи. Препоръчва се при трудно зарастващи рани и констипация. Той дарява безстрашие, повишава енергията и работоспособността, успокоява емоциите и помага при диабет. Белият корал се препоръчва при дерматити и други кожни проблеми.

Изумрудът успокоява ума, регулира нервната система, помага против неврогенни болки и безсъние, подобрява интелекта и речта, укрепва белите дробове, влияе добре на рака и други дегенеративни заболявания. Нефрит, жедаит и зелен авантюрин, които се препоръчват като заместители на изумруда, могат да се прилагат и при проблеми с бъбреците, срещу възпаления на жлъчката и черния дроб.

Жълт сапфир се препоръчва при язва и други смущения на храносмилателните органи, загуба на енергия и смущения в баланса на общата жизнена сила на тялото (оджас). Този камък има много добро общо укрепващо действие. Препоръчва се също за регулиране на хормоналната система и при диабет.

Диамантът увеличава творческите и артистични способности. Той подсилва красотата и обаянието, а при тежки заболявания – брани живота. Прозрачният кварц е камъкът на Венера, непрозрачният – на Луната. Действието на прозрачният кварц е подобно на диаманта, но много по-слабо (препоръчва се използването на полускъпоценни камъни с по-висок карат). Този камък трябва да бъде предварително пречистен и наситен с положителна енергия чрез възпяване на мантри и други методи, за да увеличава само положителното влияние на заобикалящата ни енергия.

Син сапфир се препоръчва при камъни в жлъчката, инфекции, за намаляване на негативната енергия, отоците и теглото. Този красив камък укрепва костите и косата, удължава живота, успокоява нервите и емоциите, като дарява покой, мир и отреченост.

Аметистът се препоръчва като заместител на синия сапфир и дарява благородство, състрадание, надежда и любов. Този камък възстановява баланса на вата и пита, спомагайки за контрол на по-емоционалния темперамент.

Тигровото око е добър стимулатор за нервите. Той може да бъде полезен при психически разстройства, както и за стимулиране на ума.

Черните камъни като обзидан (обсидиан) и оникс се препоръчват за хора с вата конституция и нарушения, но могат и да увеличат капха. Различните полускъпоценни, скъпоценни камъни и кристали могат да се носят на челото, шията, ушите, носа, китките, кръста, пръстите на ръцете и краката. В древните ведически времена, те не били носени просто за красота или като символ на богатство и власт, а за протекция от вредни влияния и нещастни случаи. Благоприятно им излъчване било използвано за създаване на положителна атмосфера, която предразполага към извисяване на душата.