Маслата И АЮРВЕДА

Аюрведическата терапия използва различни видове масла

Част от терапията в Аюрведа е свързана с използването на различни видове масла. Те се прилагат главно за лекуване на вата-нарушения, но тъй като високото ниво на вата е причина за всички заболявания, маслената терапия на практика е метод за лечение на всички болести. Например, нервната система, костите и дълбоко намиращите се тъкани, могат да бъдат третирани главно чрез външно използване на различни видове масла: пречистено краве масло (гхи), сусамово, кокосово, синапено, жожоба и много други. Маслата могат да се използват външно – във вид на масаж, очни и ушни мазила, мехлеми за мазане на рани и язви, маслени клизми (басти), вагинални тампонирания, смазване на лигавицата на носа (нася) и т.н. Някои от тях, с добавки на различни билки, могат да се използват и вътрешно, в зависимост от заболяванията и конституцията. С термична обработка, в сусамово масло (при вата конституция, за външна употреба), могат да се приготвят много лекарства от билки за най-различни заболявания: корени от блатен аир, сладник, карамфил, шафран, сандал, турмерик, асафетида, жасмин, джинджифил, мента и други. При различни вата нарушения се препоръчва и измиване на главата с масло (широ-дхара), което помага при диабет и заболявания на централната и периферна нервна система.

При питта-нарушения някои от горните билки се приготвят в кокосово масло. За по-добър прием от организма, в Аюрведа се препоръчва употребата на билки, като лекарствени средства, да става в подходяща за приемане среда (анупана). Обикновено се използват: студена или гореща вода, мед, гхи, нерафинирана захар, различни отвари (например, джинджифил или мента) и плодови сокове. За вътрешен прием, при всички конституции най-често се препоръчва гхи. То може да се използва и външно, като за целта дълго време се съхранява в сребърен или меден съд (пурана грита – старо гхи). Съчетава се много добре с билки и други лекарствени съставки, за които действа като среда за приемане. Понякога – самото гхи има отделна анупана: мляко, вода и т.н. Съществуват две групи масла: така наречените „масла носители” (тежки масла) и благовонни (етерични масла), които се използват в по-малки количества, прибавени към „маслата-носители”. Носителите се използват в големи количества: сусамово, кокосово, царевично и т.н. Тежките масла помагат на етеричните да навлязат по-дълбоко в тъканите и усилват тяхното действие. Етеричните масла са неподходящи за използване в чист вид върху лигавиците, в близост до очите и вътрешно. В чист вид, но в много малки количества, те могат да се нанасят на местата, на които се намират чакрите по тялото. Самият аромат на благовонните масла лекува – тънките, остри, високи и събуждащи миризми са подходящи за капха, тъй като тя има нужда от ободряване, проясняване и извисяване.

Сладките аромати на цветя въздействат добре върху вата и питта. Най-подходящо за вата е сусамовото масло. То е топло, тежко, има добри смазващи свойства и затова може да нормализира вата (влияе добре на косата, кожата, ноктите, костите, нервите и ума). Единствено прониква дълбоко, отвъд седемте слоя на кожата и може да достигне всички органи и тъкани. Други подходящи за вата масла са бадемовото и маслиновото, но при тежки заболявания е по-добре да се използва сусамово олио. Етерични масла подходящи за вата са: камфор, канела, карамфил, мускус, сандал, роза, жасмин, лотос. Те се употребяват самостоятелно или в съчетание, добавени към основния носител. Тежките, силни и остри аромати, могат да се окажат неподходящи за вата-доша.

За питта конституция най-подходящо масло носител за външна употреба е кокосовото. То успокоява, охлажда, утолява жаждата и премахва усещането за парене. Същите качества има и сандаловото, което най-често се препоръчва за питта от всички благовонни масла. Други етеричните масла, подходящи за питта са: шафран, гардения, жасмин, роза, ирис, лотос, лимонова трева, лавандула, мента. Употребява се и нерафинирано слънчогледово масло, например при възпаления. При капха-доша обикновено не се използват масла, но ако това се налага, за масаж са подходящи синапено, жожоба и слънчогледово, като най-добро е синапеното масло. То е топло, леко, стимулиращо и прогонва слузта. Друго подходящо за капха масло е лененото, но при много високо ниво на капха е най-добре да не се използват никакви масла. Етеричните масла, подходящи за капха са: евкалипт, кедър, бор, миро, камфор, мускус, пачули, канела. Въпреки че, хората с капха конституция предпочитат сладките аромати, по-добре за тях е да използват острите и освежаващите.

Лекарствените масла (сиддха-тайла) могат да се използват както за външно, така и за вътрешно приемане. Те се получават след термична обработка – при готвене на различни билки и съставки в самите масла по различни рецепти. Най-често се използват гхи и сусамово масло, но могат да се използват също и кокосово, слънчогледово и рициново масло. Тези масла въздействат на фините тъкани в тялото, засилвайки агни в тях. Основното им действие е насочено към кожата, кръвта, белите дробове, дебелото черво и нервните тъкани.

Основният метод за приготвяне на сиддха-тайла прилича на най-обикновено готвене. Една част от билката се вари на слаб огън с четири части масло и 16 части вода в продължение на 4 – 8 часа, докато всичката вода се изпари (когато пуснете капка вода в маслото, тя издава характерен звук). Например, за получаване на 1 чаша лекарствено масло са необходими 60 гр. билки, 1 чаша масло и 4 чаши вода. Има и друг начин за приготвяне – към отварата на определена билка се прибавя равно количество масло и се вари до пълно извиране на водата. Този метод е подходящ, ако не трябва да има частици от билките в маслото (например, за очни мехлеми). Тогава отварата предварително много внимателно нееднократно се прецежда.

Ако някои от билките са чувствителни към нагряване: жасмин, камфор, мента и др., те се добавят направо към маслото. Когато е готова, сместа се оставя да кисне 24 – 48 часа, след което се прецежда и използва.

Растения, които не са чувствителни към нагряване: червен пипер, карамфил, синап и т.н., може да се добавят към маслото и да се варят на слаб огън в течение на няколко часа.

Благовонията (под формата на ароматни пръчици; конуси; цилиндри; прах; смоли; инхалации с няколко капки етерично масло във вода, нагрявана от малка чаена свещ и т.н.) сами по себе си успокояват ума, намаляват стреса и могат да предотвратят много заболявания. Те трябва да се използват ежедневно. Благовонията създават благоприятна атмосфера – под влиянието на саттва-гуна (характеристиката на доброто), пречистват въздуха, физическата и астралната среда, повишават прана (енергията), гонят насекомите, подобряват възприятието, премахват негативните емоции, въздействия и отношения.

Бременните жени, например, имат засилена чувствителност към миризми и аромати, тъй като при тях нивото на капха е повишено. Те трябва да бъдат много внимателни при избора на благовония. По време на оформянето на плода капха-доша е основният градивен елемент на тялото. Поради това, че тя е съставена от елементите вода и земя (единственият, притежаващ миризма), при нейното увеличаване чувствителността или непоносимостта към някои миризми и благовония е естествена.